Thee

Thee

Tekst: Hans Koeleman

Roger Robinson, de eminente Brits-Nieuw- Zeelandse masters runner, hardloophistoricus en schrijver voor ons magazine, werd eens gevraagd of hij, zoals de experts voorschrijven, altijd ‘naar zijn lichaam luisterde’. ‘Als ik naar mij lichaam zou luisteren,’ antwoordde hij, ‘dan zou ik leven op toffee pops, in karamel gedrenkte chocoladebiscuits en port. Vertel mij niet naar mijn lichaam te luisteren! Als ik dat zou doen, zou ik een vetzak worden.’ De cult classic van John. L. Parker Jr., Once a Runner, vertelt dat ‘als de oven heet genoeg is’, d.w.z. als er maar lang en hard genoeg gelopen wordt, ‘het alles verbrandt.’ Dan maakt het volgens hem niet uit wat je eet, zolang je maar veel eet.

Ondertussen schieten de meesten van ons met dergelijke hedonistische benaderingen van eten en drinken niet veel op. Laten we eens kijken naar de meest begenadigden van de langeafstandslopers: de Kenianen. Van jong tot oud benoemen zij steevast twee elementen van hun dieet die bijdragen tot het lopen van lange afstanden: ugali en thee. Ugali – maismeel, niet meer dan dat – krijg je door dit maismeel toe te voegen aan kokend water. Je blijft mixen en voegt net zoveel toe totdat het stevig genoeg is en van de zijkanten van de pan afkomt. Laat de ugali dan nog even in de pan op laag vuur. Haal het uit de pan, vorm het tot een bol, neem een stuk tussen de vingers (geen bestek dus…), doop het in, bijvoorbeeld, kippensoep, en eet.

Ugali mag het tovervoer zijn, thee, daarentegen, is wellicht de toverdrank. En hier is het goed de woorden van Roger Robinson en John L. Parker Jr. toch serieus te nemen. Kenyan tea, of chai, is zoet! Wil je voor even ‘Keniaan’ zijn, dan nuttig je de chai na de training, op de grond zittend, wat stretchend, een paar oefeningen doend, de kuiten of voeten een beetje masserend.

De chai maak je als volgt: doe theebladeren, melk en drie tot acht scheppen suiker tegelijk in een pan. Breng het geheel aan de kook. Voorkom overkoken, want overgekookte thee, melk en suiker maken een plakkerige troep die niet makkelijk schoon te maken is. Vele grote atleten beweren dat niet het leven en trainen op grote hoogte hun geheim is, maar deze thee…

 

Mystical Miles

WAT ZIT ER IN CHAI TEA?

Elk land en regio heeft zijn eigen recept voor de chai-mix. Vaak is de basis van de chai latte zwarte thee, melk en water. Kardemom, kaneel, gember, steranijs, zwarte peper, kruidnagel, nootmuskaat en venkel worden toegevoegd om de chai die typische kruidige smaak te geven.

Mystical Miles

Dit verhaal van Hans Koeleman is te lezen in editie 8 van Mystical Miles. Bestel het losse nummer voor nog veel meer mooie verhalen of word abonnee en ontvang het magazine 4x per jaar op je deurmat.