Namibia – een fotoreportage van Barbara Kerkhof

Namibia

Fotoreportage Barbara Kerkhof

Rennen in Namibië is rennen in een eindeloosheid die ik in Nederland niet ken. Een brede weg loopt van A naar B en zelf waai ik wat met de wind mee. Als de zon begint te zakken, hoop ik dat we het juiste pad hebben gekozen. Zodat we, als het donker wordt en er overal ogen loeren, verder met de auto naar de stad kunnen hotseflotsen over een zandweg vol kuilen en stenen. Rennen in Namibië is ook droogte en dorst, het is steken gras dat overal tussen je schoenen en sokken en je tenen gaat zitten prikken. Maar vooral is het een ervaring, soms onder een helrode hemel, soms met uitzicht op de Gamsberg, soms onder een blikkerende zon, met de geur van welkom en woestijn en een glimlach die niet van je gezicht te wissen is.

Ik mag hier af en toe heen als fotograaf van het Africa Millitmetre Project. Een radiotelescoop, vlakbij de Gamsberg, die gebouwd wordt door het Radboud Radiolab van de Radboud Universiteit Nijmegen in samenwerking met de Universiteit van Namibië (UNAM). Deze Event Horizon Telescope maakt onderdeel uit van een wereldwijd netwerk van telescopen, waarmee betere beelden gemaakt worden van zwarte gaten, ergens out there.
Ik voelde me daar al een klein, miniem stipje in een overweldigend leeg en woest landschap, maar het idee dat er boven, onder en om ons heen nog honderden miljoenen sterrenstelsels zijn, maakt dat ik me niets anders kan voelen dan een enorme geluksvogel. Hier en nu. Want dat is alles wat er is.

Meer zien van Barbara Kerkhof? Volg haar op Instagram.

Mystical Miles #7

Deze reportage van Barbara Kerkhof vind je in editie 5 van Mystical Miles. Bestel het losse nummer voor nog veel meer mooie reportages en verhalen of word abonnee en ontvang het magazine 4x per jaar op je deurmat.